Eesti viipekeele päev lipupäevaks!

Kallid sõbrad, kas Sa teadsid, et eesti keelel on väike armas poolõde – eesti viipekeel!

Tänavu tähistame 1. märtsil juba 17. korda eesti viipekeele päeva. 1. märtsil 2007. aastal tunnustati eesti viipekeelt Eesti Vabariigi keeleseaduses iseseisva keelena. Seadus ütleb, et  iga muu keel peale eesti keele ja eesti viipekeele on võõrkeel. Eestis kasutab eesti viipekeelt regulaarselt 4500 inimest, kuid keeleoskajate arv suureneb igal aastal.

Meil on kaks oma keelt, mis on sündinud Eestis: eesti keel ja eesti viipekeel. Me soovime, et igaüks oskab ja väärtustab eesti keelt. Meie soovime samuti, et igaüks oskab ja väärtustab eesti viipekeelt. Eesti viipekeel ei ole ainult viipekeelse kogukonna osa, see on meie kõigi kultuur ja pärand. 

14. märtsil tähistatakse sini-must-valgete kodutänavatega emakeelepäeva, mis on pühendatud eesti keelele, kuid 1.märtsil eesti viipekeele päeval seda ei tehta. Kiires elutempos on olulised tähtpäevad kerged ununema, seega on oluline, et tähtpäevad saaksid kalendrisse kirja ja väärikalt tähistatud. Tähtpäevad aitavad meil võtta aja maha ning mõtestada ja tuletada meelde, miks on oluline õppida ja osata nii eesti keelt kui ka eesti viipekeelt ning mida me saaksime oma keelte hoidmiseks ja püsimajäämiseks veel ära teha. 

Meie mõlemad keeled toetavad meid igapäevaelus ning aitavad meil endist ja ka üksteisest paremini aru saada. Näiteks osates eesti viipekeelt on võimalik tulla välismaal kohalikku keelt oskamata mitteverbaalse suhtlemisega paremini toime ja suhelda omavahel kirglikult ka last äratamata. Eesti viipekeelt osates paraneb samuti meie oskus esineda, jälgida ja suunata oma kehakeelt. Eesti viipekeel toob meid alati päriselt kokku, sest tegu on visuaalse keelega, mis eeldab üksteise nägemist, vaatamist ja märkamist. 

Eesti viipekeele päeval toimub mitmeid vahvaid tegevusi, kuid kõige oodatuim on ilmselt Eesti Viipekeele Seltsi loodud e-viipeütlus, mis toimub sel aastal 3. märtsil. See on põnev ettevõtmine, kus saavad kaasa lüüa nii emakeelsed kui ka võõrkeelsed viiplejad.

Eesti viipekeel on osa meist kõigist. Meil kõigil on vaja seda väikest armast poolõde, kes toob meid vähemalt kord aastas kokku ning aitab meil olla iseenda parem ja kindlam versioon! 

Kui Su süda tuksub meiega sama rütmi, siis palun tule ja anna sellest märku! Soovid on loodud täitumiseks! Saame esimeseks riigiks maailmas, kes väärtustab võrdselt mõlemat oma keelt!

Rahvaalgatus – toeta meid!


Tagasi uudiste lehele